Zgodnie z komunikatem Państwowego Powiatowego Inspektora w Gryfinie informuję, że zasady dopuszczenia do obrotu grzybów i przetworów grzybowych reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (t.j. Dz.U. z 2020 roku, poz. 2215).

Grzyby dopuszczony do obrotu lub produkcji:

  1. grzyby uprawne
  2. grzyby rosnące w naturalnych warunkach, świeże i suszone oraz przetwory grzybowe

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub  produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych  zawierających w swoim składzie grzyby oraz szczegółowe warunki wprowadzania ich do obrotu zamieszczone są w załącznikach do ww. rozporządzenia.

Grzyby mogą być wprowadzone do obrotu handlowego wyłącznie w placówkach handlowych i na targowiskach i muszą posiadać odpowiednie atesty. Niedopuszczalna jest sprzedaż grzybów na poboczach dróg, w przypadkowych miejscach przy sklepach (murki, chodniki).

                Na stronie internetowej PSSE w Gryfinie: https://www.gov.pl/web/psse-gryfino/grzyby można znaleźć informacje o warunkach obrotu grzybami świeżymi i suszonymi, wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu oraz informację o możliwości skorzystania z porady klasyfikatora grzybów.

Klasyfikatorzy udzielają konsultacji dla osób zbierających grzyby na własne cele oraz wystawiają atesty na grzyby świeże przeznaczone do obrotu handlowego.

Ulotka - PDF